Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven, zoals pesterijen, misbruik of krenkingen in de jeugd die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben, kan de methode gebruikt worden.

EMDR is een ultra-kortdurende en effectieve techniek voor verwerking van een trauma. De impact van een trauma verliest daardoor aan kracht en men voelt zich bevrijd van een zeer pijnlijke last. In de slachtofferhulp na rampen wordt deze interventie al snel en met goed gevolg toegepast. Ook voor mensen die de diagnose 'PTSS' (= Post Traumatisch Stress Syndroom) hebben gekregen, kan EMDR een heel goede optie zijn voor behandeling.

Behandeling met EMDR is een goede keuze wanneer de belastende emoties door een opgelopen trauma u beheersen. Wellicht heeft u dan last van gedrag waar u niet blij mee bent en dat u belemmert in het dagelijks leven. Dat trauma kan u uit de slaap houden, doordat u steeds herinnerd wordt aan de traumatische situatie.

Echter: hoe effectief dan ook: ook EMDR is géén alom bruikbaar wondermiddel. De therapeut zal eerst een uitgebreide intake met u doen om precies te weten of het opgelopen trauma eenmalig is geweest of meervoudig, en om contra-indicaties uit te sluiten. Soms is het nodig om contact op te nemen met uw huisarts en eventueel de behandelend psycholoog of psychiater, om in overleg een voor u meest effectieve benadering te realiseren.