Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Voor jongeren met een levensbedreigende ziekte

Hoi hoi,

Heb jij een levensbedreigende of chronische ziekte? Dan heb je het zwaar!
Terwijl je vrienden gewoon naar school gaan, naar hun (sport-)club en lekker stappen in het weekend, kan het heel goed zijn dat jij je lichamelijk belemmerd voelt en met heel andere vragen zit. En dat terwijl je eigenlijk het allerliefste gewoon mee wilt doen met alles wat je vrienden doen: lekker leven in het hier-en-nu, de afleiding vinden die je nodig hebt, gewoon mee kunnen komen op school en af en toe scheit hebben aan al die medicijnen die je in moet nemen.

Natuurlijk heb ik gestudeerd om je te kunnen helpen, maar daarnaast heb ik ook persoonlijk ervaringen opgedaan. Mijn jongste dochter had een levensbedreigende ziekte en ze is daaraan overleden in 1992. Ze heeft 7 maanden in het Wilhelmina Kinderziekenhuis gelegen. Daar sprak ik natuurlijk ook dagelijks andere kinderen en jongeren, en ook hun ouders.
Ik kan het begrijpen als je niet alles met je ouders wilt bespreken: soms kan het moeilijk zijn om met je ouders alles te delen wat jou bezighoudt. Je merkt dan dat ook zij hun verdriet hebben om wat jij door moet maken. Veel jongeren willen hun ouders sparen. Dan kan het fijn zijn als je met iemand anders kunt praten. Ik heb intussen geleerd om mijn emoties om te
zetten in een menselijke deskundigheid: Ik kan open naar je luisteren en samen met jou bekijken wat jij precies nodig hebt. Intussen is niets menselijks mij meer vreemd.

Heb jij de behoefte om eens (of geregeld) te praten en/of zit je met vragen?
Neem dan contact met me op!

♦♦♦♦♦

Gelukkig kunnen de meeste jongeren na de behandeling en revalidatie weer fijn verder leven. Voor sommige jongeren loopt het helaas helemaal anders. Heb je de televisieserie van BNN, 'Over mijn lijk' nog niet gezien?
Op dit moment is die niet op tv, maar alle afleveringen vind je terug via onderstaande site:

http://oml.bnn.nl/